TLMS “Rīdze” 50 gadu jubilejas izstāde “Kalnā kāpšana”

Līdz 31. jūlijam Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Izstāžu zālē ir apskatāma Tautas lietišķās mākslas studijas “Rīdze” 50 gadu jubilejas izstāde “Kalnā kāpšana”. Izstādē eksponēti studijas labākie austie darbi – segas, lakati, jostas, brunči, galdauti, dvieļi, kā arī rokdarbi.

Studijas dalībnieces saka, ka nopietnākais darbs ir rakstu izdomāšana un zīmēšana, pēc tam jāizlemj, ar kādiem materiāliem radīt savu darbu, savukārt pati aušana viņām ir kā saldais ēdiens, jo process ir ļoti nomierinošs, pat meditatīvs. Studijas vadītājs un audējs Māris Maniņš aicina nākt uz studiju aust, jo tā ir vieta, kur notiek prasmju tālāknodošana un pieredzes apmaiņa.

Daudzu gadu gaitā TLMS “Rīdze” ir izveidojusi sadarbību ar citām Rīgas studijām. Jubilejas izstādē iekļauti Tautas lietišķās mākslas studijas “Plastika” (ādas mākslinieciskā apstrāde, vadītāja Džeima Kriķe), Tautas lietišķās studijas ”Vasa” (pinumi vadītāja Maija Maskalāne), Tautas lietišķās mākslas studijas “Māra” (keramika, vadītāja Māra Kuplā) un Tautas lietišķās mākslas studijas “Vāpe” (keramika, vadītāja Helga Melnbārde-Krisberga) darbi.

Tautas lietišķās mākslas studija “Rīdze” savu darbību uzsāka 1972. gadā Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, meistares Elvīras Kalniņas vadībā. No 1993. gada studiju vada Tautas daiļamata meistars Māris Maniņš. Kopš 2011. gada TLMS “Rīdze” par savu mājvietu sauc Kultūras un tautas mākslas centru “Ritums” un šobrīd studija darbojas KTMC “Ritums” filiālē Ieriķu ielā 43A, Rīgā.

 

Izstāde “Kalnā kāpšana” apskatāma no trešdienas līdz svētdienai

Ieejas maksa pēc Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja cenrāža.

Izstādes tapšanu atbalsta Rīgas valstspilsētas pašvaldība.

Pēdējoreiz atjaunināts:29.06.2022